środa, 19 czerwca 2013

Lody dla ochłody w modnych kolorach

Trzeba korzystać z pięknej pogody póki się da (czyli krótka przerwa od szycia) a że już jest dość ciepło to na pewno jednym z głównych dań mogą być lody. Lody z przepisu mojej Mamy wychodzą pyszne i nareszcie czuję smak śmietany...


Z braku mięty pietruszka:x
Przepis:

Składniki:
500 ml śmietany kremówki (30%)
4 jajka
3/4 cukru pudru ale 1/2 może być jak ktoś woli mniej

Ewentualnie:
- dowolny zapach np. waniliowy
- zblendowane owoce
- barwnik spożywczy do uzyskania koloru
(to tylko przykładowe)

Jak to się robi?
Miksuję żółtka oddzielone od białek z cukrem na puch (tu można dodać zapach). W osobnym naczynku śmietanę kremówkę na puch. Łączę zmiksowane substancje(można mikserem). Następnie ubijam białka na sztywno i delikatnie łyżką łączę z pozostałą masą.
W przypadku tych na zdjęciu podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam delikatnie zielony a do drugich niebieski barwnik spożywczy w proszku (taki barwnik wystarczy dosłownie wykałaczką nabrać). W tym samym momencie można dodać zblendowane owoce. Taką miksturkę przekładam ostrożnie do pojemniczków i zostawiam na noc w zamrażarce. 
Jak nałożymy już do pojemniczków można posypać startą czekoladą, polać polewą do deserów (zimną) lub posypać orzechami.

Z podanej ilości wyjdzie ok. 2 litrów lodów.

Smacznego:]

Pozdrawiam 
MM

P. S. Niedługo będzie szyciowo.

14 komentarzy:

  1. Ty mi tu lodami nie czaruj kochana - ja się pytam gdzie błękitne falowanie? ;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Błękitne falowanie obecnie okupuje manekina, mam nadzieję że w weekend się zabiorę:] bo tylko podszycie dołu i mankietów zostało.

      Usuń
  2. Piękne lody- zaiste modne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie - muszę wypróbować przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio robiłam sorbet pomarańczowy. W planach mam lody jogurtowo-malinowe i miętowe z czekoladą. Twój przepis też chętnie wypróbuję.
    A błękitne lody to zapowiedź niebieskiego falowania ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, zdecydowanie...chyba jestem na fali nie tylko zielonego ale i niebieskiego. Sorbet też muszę wypróbować zmieszać ze zwykłymi lodami, nie tak bardzo ale żeby były dwurodzajowe z jednym pudełeczku ciekawe czy się uda. Jak zrobisz jogurtowe daj znać, słyszałam że pyszne:]

      Usuń
    2. Sorbet robiłam w ten sposób, że wrzuciłam pomarańcze do blendera, dodałam cukru do smaku, wody. Schłodziłam w lodówce a potem do maszynki do lodów. Nie przepadam za sorbetami, ale te były pyszne. Bez maszynki podobno też się da tylko trzeba wrzucić pudło do zamrażarki i mieszać co 15 minut.

      Usuń
  5. Aaaaaaaaaaaaale lody! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. miam miammm :) zrobię sobie :) dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  7. czyli 375g lub 250g cukru pudru?
    Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o kurcze wyglądają świetnie

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam domowe lody! Sama jeszcze nie robiłam nigdy, ale u innych jadłam i były zawsze pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde słowo i każdą poświęconą sekundę